Danny Schmidt – Standard Deviation

Danny Schmidt – Standard Deviation

(Live Once, 2019)

 

I’ve seen the redwoods and the northern lights

The northern lights, yes the northern lights

I’ve seen the redwoods and the northern lights

Well just wait til they see you

Just wait til they see you

Slik avsluttes siste vers på den umåtelig vakre åpningslåta Just Wait til they see you, og at Schmidt nylig har blitt far for første gang kunne han knapt ha formidlet på mer forbilledlig vis. Standard Deviation er Austin-baserte Schmidt sin tiende utgivelse, og atter en gang serverer han folk/americana fra hylla du tidvis må fram med gardintrappa for å nå opp til.

Schmidt er virkelig en låtskriver av rang både hva melodier og tekster angår, og når både gitarspill og stemme også står i stil, så trenger du ikke, i motsetning til Paradise Hotel deltakere, å være den smarteste personen i skuffen, for å skjønne at resultatet, faktisk blir ganske så strøkent. Tekstene er muligens hans aller sterkeste kort denne gangen. Vanskelige og såre temaer får et ømt og poetisk drag over seg, ikke minst i avslutningslåta We Need A Better Word, som omhandler spontanabort.

Aller best i denne buketten av ei skive er tittelkuttet og Newport’65. Førstnevnte er noe så eksotisk, og forøvrig erotisk i samme slengen, som historien om en kvinnelig lærer som blir forført i biblioteket i de sene nattetimer av en en student av samme kjønn, de finner tonen og mer til, gjennom en felles fascinasjon for standardavvik. For de som husker Ottar Hellevik sin sovemedisin “Forskningsmetode i sosiologi og statsvitenskap”, kan vi forsikre dere om at Schmidt leverer freskere saker. 

The girl asked her what she studied and what she read so late at night

The thoughts that filled her notebooks and the stars that filled her eyes

But she said she couldn’t tell her, she said she’d just get bored

It was story told in numbers not a story told in words

But the girl just laughed and leaned right back, said “Try me if you dare

Cause a story’s when there’s something more to share”

The girl’s eyes lit with fire, like milk and kerosene

It was the smartest thing she’d ever heard and the hottest thing she’d seen

So she grabbed her by the brainstem and she threw her to the floor

And they kissed like their equations had never balanced quite before

Over til Newport’65, med  en tittel som ledet mistankene i retning en bestemt konsertopptreden fra en ikke helt ukjent herremann ved navn Robert Allen, og da Danny midtveis i låta glir relativt sømløst over i en omskriving av The times they are a changin er all tvil feid bort.

Come gather round people wherever you roam

And admit that you’ve stripped your own god to the bone

And accept it that soon you’ll be praying alone

Like you never had listened at all

As if you never had listened at all

Newport’65 må være en av de fineste låtene skrevet om Bob Dylan, og dem er det nok ikke få av. En perle av de sjeldne.

Danny Schmidt gir ikke ved dørene, her er ingen billige triks og låter som forsøkes selges inn som lettglemmelige “hits”, men om du er villig å sette deg ned med Standard Devitation og gi den all den tid og oppmerksomhet den fortjener, skal du ikke utelukke at du får igjen med renter. Kun i den litt småtraurige Agents of Change mister Schmidt meg denne gangen, men selv den har et refreng som ikke går uåpaktet hen.

Produksjon, musikere og framføring er upåklagelig, og det hele er baket inn i et varmt, behagelig og akustisk velvære. Vi kunne kanskje ønsket oss en låt eller to til smidd over samme lest som livlige Last Man Standing, men som nevnt, Danny gir ikke ved dørene – her er det hans premisser som gjelder.

Nøyaktig hvor høyt i en eller skarp diskografi Standard Deviation vil plassere seg, er litt tidlig å si, den er muligens ikke helt på høyde med Instead the forest rose to sing og Little grey sheep, men at han har levert nok en stillferdig bauta av ei plate kan du være trygg på. Standardavviket er nydelige greier. 

Hank den digitalt på bandcamp, eller på CD hos CDbaby (da får du også tidenes beste shipping notification). Det foretrekker Danny framfor Amazon.

https://store.cdbaby.com/cd/dannyschmidt5

https://dannyschmidt.bandcamp.com/album/standard-deviation

VOX-o-meteret burde muligens ha vært erstattet av en Martin D-28 e.l.men samma det: