David Rawlings – Poor Dave’s Almanack

David Rawlings – Poor Dave’s Almanack

(Acony, 2017)

 

Nasvhille Obsolete fra 2015 slo ned som en bombe hos undertegnede. Ikkje fordi det overrasker at David Rawlings og hans partner in crime Gillian Welch vet å levere varer av skyhøy kvalitet, men fordi Rawlings&Welch evnet å bringe nytt liv i det rurale amerikanske musikklandskapet på en måte få eller ingen kontemporære artister er i nærheten av. Forventningene til et tredje album frontet av Rawlings, er derfor nesten urimelig høye.

Og han innfrir…nesten i alle fall. Poor Dave’s Almanack har blitt nok et solid og stødig album fra strengemaestroen, fundamentert i countrybluesen og det meste av det vi kan kalle amerikansk folkemusikk (blues, gospel, bluegrass osv.). Produksjon og musisering fra hans hjelpere er det intet å utsette på, det er dønn strøkent gjort, og harmoniene mellom Dave og Gillian sitter som alltid som snus i øyet.

Det som derimot mangler (litt) denne gangen, er nerven og de helt eksepsjonelt gode låtene vi fikk servert ved forrige korsvei. Her er ingen The weekend eller The Trip, selv om både Airplane og Guitar man er låter som fint kunne passert og passet på Nasvhille Obsolete.

Det er det nedstrippete og helt akustiske lydbildet som er varemerket og kjernekompetansen til Rawlings/Welch, men de kler et mer elaborert lydbilde (trommer, bass, etc.) vel så bra, om ikke enda bedre. Neil Young inspirerte Cumberland gap viser dette til fulle, muligens skivas tøffeste øyeblikk.

De mer old-timey/bluegrass-aktige mer eller mindre tøysekuttene Money is the meat in the coconut og Yup treffer ikke like godt her, selv om undertegnede tar seg i å nynne netopp “yup” både i tide og utide om dagen. Og er det ikke til og med ei sag å høre her? Sånt gir automagisk mozartkule, yup!

Totalt sett konkluderes det med at Rawlings gjør sine saker habilt og vel så det, men fordi denne skranglefanten er klar over at mannen på sitt aller beste kan gi selv den mest hardbarka surmaga grinebiter gåsehud på øyevippene må dommen bli streng, men rettferdig. Han har nok enda mer inne ved neste korsvei.

CEVBOF yupper seg inn til 6.0/9.0