JD Wilkes – Fire Dream

JD Wilkes – Fire Dream

(Big Legal Mess, 2018)

 

Look behind you! A three headed monkey!

Nei, det er ikke soundtracket til Monkey Island som utspiller seg på plata til JD Wilkes, men at det hadde vært den perfekte kumpan til Guybrush Threepwood på hans jakt etter LeChuck er det ikke bare det usedvanlig vakre coveret som tilsier. Musikken er som skreddersydd for hete tropenetter under åpen himmel et sted i karibien, på jakt etter gærne pirater.

Musikalsk har oberst Wilkes roet bæret kraftig ned fra det tidvis heseblesende tempoet og intensiteten til shakerne og musikk-arkeologisk går han vel sogar enda lengre tilbake i tid, samtidig som inspirasjonene favner videre enn  den amerikanske kulturarven som er mye av fundamentet hos Shack Shaker. På Fire Dream finnes det spor av latinske rytmer, jazz, reggae og i det hele tatt en lett burlesk og leken tone som danner bakteppet. En slags folk noir!?

Det er umulig å dra noen paralleller til Tom Waits, især på skivas første halvdel er det mye som sender tanker i retning Waits på 80 tallet, det er noe kabaret-aktig over det hele, dog i betydelig mer kontrollerte og dempede former enn hos onkel Tom. Lydbildet preges i stor grad av akustiske instrumenter; banjo, fele og piano er alle prominent tilstede, og det låter for det mest aldeles fortreffelig. 

Aller best er Wilkes i låtene som faller inn under den sirkusmusikk-aktige beskrivelsen over, som i tittelkuttet og Down in the hidey hole, med småfrekk blås og ditto gitarer, som gir låta et ska-aktig preg. Ta med singelen Walk among the raindrops og du har en sylskarp trekløver å kose deg med. Foretrekker du firkløver tar du med Hoboes are my heroes.

Et knippe av låtene er mer konvensjonelle i et old timey/bluegrass-aktig musikalsk landskap, som Wild Bill Jones og Starlings, KY, og selv om disse låtene på langt nær er dårlige, blir de aldri like minneverdige som de beste låtene. Hadde Wilkes klasket til med en killerlåt eller to til hadde vi snakket en ganske safe plass på Topp10 når den tid kommer, men med et så skralt plateår som det har vært til nå er det neimen ikke utenkelig at den blir å finne der når Desember kommer og status skal gjøres opp.

CEVBOF danser inn til stødige 6.5/9.0